› healthblog

Mi az eritroleukémia?

Pas d'image

Mi az eritroleukémia?

eritroleukémia a vér és a csontvelő rákja, és ritka típusú akut mieloid leukémia.

eritroleukémia, vagy akut eritroid leukémia, vér- és csontvelő rák. Az eritroleukémia egy ritka típusú akut mieloid leukémia (AML). Az AML eseteinek csak 3-5% -a eritroleukémia.

Az eritroleukémia bejelentett éves aránya körülbelül 0,077/100 000 ember. Ezen bejelentett esetek 64-70% -ában az eritroleukémia átlagos életkor 65 év.

Az eritroleukémiaról

eritroleukémia az akut mieloid leukémia (AML) ritka altípusa. A

aml egy olyan leukémia típusa, amely a csontvelőben kezdődik a rendellenes vérképző sejtek, myeloid sejteknek nevezett sejtek miatt. A

aml könnyen elterjedhet a csontvelőből a vérbe, és elterjedhet a test más területeire is, például a nyirokcsomók, a lép, a máj vagy az idegrendszerre.

Az orvosok az eritroleukémiát a következő két altípusba sorolhatják, attól függően, hogy mely sejtváltozások vannak:

 • Tiszta eritroid leukémia (PEL) Egy adott típusú eritroblaszt 80% -a.
 • Erythroid/mieloid leukémia (EML): Az eritroid sejtek legalább 50% -ban állnak bizonyos csontvelő sejtekből, és a mieloblastok legalább 20% -ot tartalmaznak a nem-throid sejtekből.

Az eritroblasztok a vörös csontvelőben előforduló sejtek. A mieloblasztok olyan vérképző sejtek, amelyek a csontvelőben előfordulnak. Az eritroid sejtek egyfajta vörösvértestek.

Tudjon meg többet az akut mieloid leukémiáról.

Az eritroleukémia tünetei

Az eritroleukémia csökkentett vértermelése alacsonyabb fehérvérsejt -számhoz vezethet, és csökkent a vérlemezkék és a vörösvértestek. Ezek a változások olyan tüneteket okozhatnak, mint például:

 • Maliuse
 • láz
 • Éjszakai pulóverek
 • fogyás
 • ízületi és csontfájdalom

Erythroleukemia diagnosztizálása

az AML és az altípusok, például eritroleukémia diagnosztizálásához, az orvosok vér- és csontvelő -teszteket használhatnak. Az orvosok vért vagy csontvelő mintát vesznek, hogy kiküldjenek laboratóriumban végzett tesztelés céljából.

A vérsejtek betegségeinek diagnosztizálásának szakértője ezután mikroszkóp alatt vizsgálja meg a mintákat.

Az eritroleukémia tesztjei tartalmazhatják a következőket:

 • Teljes vérszám (CBC): A CBC egy vérminta, amely ellenőrzi a vörös és fehérvérsejtek és a vérlemezkék mennyiségét a vér.
 • Perifériás vérkenet: Ez egy vérminta a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérben lévő vérlemezkék alakjának, méretének és mennyiségének ellenőrzésére, hogy ellenőrizze a leukémia robbantó sejteket.
 • Csontvelőminták: Az orvos folyékony csontvelő mintát vagy egy kis csontvelőt tartalmazó csontcsontot vehet fel, általában a csípőcsontból. Az orvosok ezután megvizsgálják a mintákat a szokatlan cellák változására.
 • Áramlási citometria: Az áramlási citometria vagy az immunfenotipizálás egy olyan teszt, amely azonosítja a sejtek specifikus markereit, amely elősegíti a rákos sejtek összehasonlítását a vér- vagy csontvelő mintában lévő normál sejtekkel.
 • Molekuláris tesztek: Az orvosok számos tesztet használhatnak a kromoszómák és gének ellenőrzésére bármely leukémia sejtben.

Az orvosok más teszteket is elvégezhetnek az ember általános egészségének ellenőrzése érdekében, például vérkémiai profil szedésére és szív egészségének ellenőrzésére.

Az eritroleukémia diagnosztikai tesztjei orvosi irodában vagy kórházban zajlanak.

Két fő osztályozási rendszer van annak meghatározására, hogy az AML -emberek mely altípusa van.

A francia-amerikai brit (FAB) osztályozás volt az eredeti rendszer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszer pedig egy újabb osztályozás.

A WHO rendszer az AML -t csoportokba sorolja, specifikus gén vagy kromoszómális rendellenességektől függően.

Tudjon meg többet a leukémia diagnosztikai tesztjeiről.

Erythroleukémia kezelése

Az eritroleukémia kezelése magában foglalja revitanaturalis vélemény kattintson erre az oldalra a kemoterápiát és az őssejt -transzplantációkat.


A kemoterápia az első soros lehetőség az eritroleukémia kezelésére.

A kemoterápiás gyógyszerek a rákos sejteket célozzák meg, hogy elpusztítsák őket és megakadályozzák őket. Az embereknek kemoterápiás gyógyszereik vannak szájon át vagy intravénásan egy vénán.

A kemoterápia olyan mellékhatásokat okozhat, mint például:

 • émelygés és hányás
 • étvágyvesztés
 • Hajhullás
 • Fáradtság
 • A fertőzés fokozott kockázata

Az őssejt -transzplantációk helyettesítik a rákos sejteket az őssejtekkel. Az őssejt -transzplantációk alkalmasak lehetnek néhány eritroleukémiában szenvedő ember számára, a betegség stádiumától és annak elterjedésétől függően.

Tudjon meg többet az AML kezeléséről és gyógyszereiről.

Outlook

A 2018. évi cikk szerint az eritroleukémia nehéz lehet kezelni, és az emberek reakciója a szokásos terápiákra általában gyenge. Az emberek átlagosan a kezdeti diagnózis után 3–9 hónap között élnek.

A cikk azt javasolja, hogy az eritroleukémiában szenvedő emberek fontolják meg a klinikai vizsgálatokban való részvételt, amelyek a következőket vizsgálják:

 • LSD-1 inhibitorok
 • Bromodomain inhibitorok
 • BCL2-gátlók
 • Az antitest-drog konjugátumok

A kezelés lehetséges szövődményei között szerepel a kemoterápiás gyógyszerek relapszis és toxicitása.

Az eritroleukémia kilátása számos tényezőtől függhet, például hogy a specifikus kromoszómális rendellenességek vannak -e vagy sem.

Összegzés

eritroleukémia vér- és csontvelő rák és ritka típusú AML. Az eritroleukémia leggyakrabban az idősebb férfiakat érinti.

eritroleukémia fáradtságot, lázot, véraláfutást, valamint ízületi vagy csontfájdalmat okozhat. Az eritroleukémia diagnosztizálására az orvosok vért és csontvelő mintákat vehetnek, hogy laboratóriumba küldjenek vizsgálatra.

Az orvosok a WHO besorolási rendszerét használhatják az AML altípusának azonosítására az eritroleukémia diagnosztizálására.

Az eritroleukémia kezelése magában foglalhatja a kemoterápiát és az őssejt -transzplantációkat. Lehet, hogy az emberek jogosultak részt venni a klinikai vizsgálatokban, és ezt megbeszélhetik egy orvossal.

 • Rák/onkológia

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents


Bon plan
Publié le 06.05.2021

Le village artisanal de Saly

Situé au centre ville de la commune de Saly, le village artisanal a été fondé en 1981. Il comprend 120 magasins regroupés dans une cour…

Lire la suite
Recevez toute l’actualité

Inscrivez-vous à la Newsletter de www.journaldusenegal.com et recevez gratuitement toute l’actualité

Agenda
 • Il n'y a aucun évènements à venir.
Voir tout l’agenda
Retour en haut