› blog

Sheqeri i shtuar: Ajo që duhet të dini

Pas d'image

Sheqeri i shtuar: Ajo që duhet të dini

Sheqeri është një karbohidrate e thjeshtë, e ngrënshme, kristalore që vjen në forma të ndryshme. Të gjitha variacionet kanë një aromë të ëmbël.

Llojet kryesore të sheqerit janë saharoza, laktoza dhe fruktoza. Sheqeri i zakonshëm i tryezës është zakonisht saharozë, e cila nxirret nga kallami ose panxhari.

Sheqeri i shtohet shumë ushqimeve dhe pijeve për të ëmbëlsuar aromën. Sidoqoftë, ajo duhet të konsumohet në sasi të vogla pasi shumë mund të çojnë në probleme të vazhdueshme shëndetësore, përfshirë diabetin dhe çështjet e zemrës.

isfarë

është në sheqer? Glukoza gjendet në shumë lloje të ndryshme të karbohidrateve si kokrra, fruta dhe perime. Frutat, perimet dhe mjalti përmbajnë fruktozë, ndërsa qumështi ka laktozë.

Këto njësi bazë të sheqernave të zakonshme njihen si sakaride. Më të vegjlit janë monosakaridet, të cilat përbëhen nga një njësi e vetme. Këto përfshijnë:

glukoza shpesh quhet sheqer në gjak, pasi është lloji i sheqerit që gjendet që qarkullon në gjakun tonë. Galaktoza përmbahet në qumësht. Të dy fruktoza dhe saharoza mund të gjenden në fruta.

Kategoria tjetër parësore e sheqernave është disakaridet. Këto janë bërë nga një kombinim i dy ose më shumë monosakarideve, për shembull:

 • saharoza, e njohur edhe si sheqeri në tryezë = glukozë + fruktozë
 • laktozë, e njohur edhe si sheqer qumështi = glukozë + galaktozë
 • maltose = glukozë + glukozë

i gjithë grupi i sakarideve.

Llojet

Sheqeri i bardhë

Sheqeri i bardhë përbëhet nga 99,95 përqind saharozë, dhe llojet e saj të ndryshme shpesh janë për shkak të madhësisë së kristalit. > sheqer: kristale jashtëzakonisht të imëta, të ngjashme me pluhurin. Temperatura e gatimit.

 • Karbohidratet 99.98 G
 • Sheqernat 99.91 G
 • Fibra dietike 0 g
 • yndyrë 0 g
 • Proteina 0 g
 • Uji 0.03 g
 • riboflavin (Vit. B2) 0.019 miligramë (mg)
 • Kalcium 1 mg
 • hekuri 0.01 mg
 • Kaliumi 2 mg (0 përqind)
 • Sheqeri kafe

  Për dallim nga sheqeri i bardhë, sheqeri kafe përmban melasë. Molasa është lëngu i papërpunuar nga procesi i nxjerrjes i cili tërheq sheqerin nga kallami ose panxhari. Si rezultat i mineraleve që ndodhin natyrisht nga melasa, ai përmban pak më shumë vlerë ushqyese sesa sheqeri i bardhë.

  Ndër shumë lloje dhe stile të sheqerit kafe, dy kryesore janë:

  • Sheqeri kafe ngjitës përmban një përqendrim më të rëndë të melasë që e bëjnë atë më të dendur dhe ngjitës.
  • Sheqeri kafe me rrjedhë të lirë përbëhet nga sheqerna të grimcuar imët që nuk ngjiten së bashku dhe për këtë arsye "rrjedhin" si sheqeri i bardhë.

  Vlera ushqyese e sheqerit kafe për 100g (3.5oz ):

  • Energjia – 1,576 kJ (377 kcal)
  • Karbohidratet – 97.33 G
  • Sheqernat – 96.21 G
  • Dietare Fibra – 0 g
  • yndyrë – 0 g
  • proteina – 0 g
  • Uji – 1.77 g

  • Thiamine (Vit. B1) – 0.008 mg
  • riboflavin (Vit. B2) – 0.007 mg
  • niacin (Vit. B3) – 0.082 mg
  • Vitamina B6 – 0.026 mg
  • Folate (Vit. B9) – 1 mikrogram (μg)
  • Kalcium – 85 mg
  • Hekuri – 1.91 mg
  • Magnezi – 29 mg
  • fosfor – 22 mg
  • Kalium – 346 mg
  • natrium – 39 mg
  • Zink – 0.18 mg

  pije Sheqernat e ID dhe shurupet: Disa të bëra nga saharoza e pastër përdoren zakonisht në përpunimin e ushqimit për të shtuar aromë dhe ngjyrë. Shurupi i artë bëhet duke prishur saharozën e disakaridit në sheqernat përbërëse të tij – glukozën dhe fruktozën – një proces i quajtur përmbysje. Inversioni ndihmon në parandalimin e kristalizimit gjatë ruajtjes. Treacle është bërë nga melasë.

  Sheqernat e shtuara janë ato që ne i vendosim ushqimin tonë ose në pijet tona para se të hamë, si dhe sheqernat dhe shurupet që janë shtuar në ushqime në përpunim dhe përgatitje. Ushqimet

  me sheqerna të shtuar përfshijnë sode, karamele, ëmbëlsira, cookie, byrek, pije frutash, ëmbëlsira, produkte të qumështit, drithëra për mëngjes dhe ushqime të përpunuara.

  Rekomandohet të shikoni me kujdes për sheqernat e shtuar në përbërësit e listuar në paketim. Këto mund të përfshihen nën disa emra, shumë që përfundojnë me shkronjat -ose, të tilla si:

  • maltoza
  • Shurupi i lartë i misrit fruktozë
  • Molasa
  • Sheqeri i kallamit
  • Sweetener misri
  • Sheqeri i papërpunuar
  • Shurup, mjaltë
  • Përqendrimet e lëngut të frutave

  Rekomanduar konsum

  Sipas Fondacionit Amerikan të Zemrës, gratë duhet të konsumojnë jo më shumë se 100 kalori nga sheqernat e shtuara në ditë, dhe burrat më së shumti 150 kalori në ditë.

  Sheqernat e shtuara duhet të përbëjnë jo më shumë se 5 përqind të konsumit tonë të përditshëm të energjisë.

  Rreziqet e shëndetit

  Shtuar furnizime me sheqer nuk ka vlerë shtesë ushqyese për një vakt, dhe trupat tanë nuk kanë nevojë për të për të funksionuar. Ajo shërben vetëm për të shtuar kalori në marrjen tonë të përditshme të energjisë, dhe kaloritë e papërdorura shndërrohen në yndyrë dhe peshë shtesë.

  Futja e tepërt e sheqernave të shtuar mund të çojë në mbipesha dhe rreziqet e tij të shoqëruara shëndetësore si diabeti i tipit 2 dhe presioni i lartë i gjakut.

  Sheqeri gjithashtu ka një https://harmoniqhealth.com/al/prostamid/ efekt gërryes në dhëmbë dhe mund të shkaktojë prishjen e dhëmbëve dhe sëmundjen e mishrave të dhëmbëve.

  Diabetikët mund të konsumojnë sheqer, por njerëzit me diabet rekomandohet të konsumojnë jo më shumë se 25 g në ditë. Kjo është gjysma e sasisë së rekomanduar për ata pa diabet.

  Ndërsa ushtrimi përdor kaloritë e tepërta të krijuara nga sheqeri i shtuar, marrja e tij është më pak e dëmshme, megjithëse ende nuk është e këshillueshme, si pjesë e një diete të ekuilibruar dhe stilit të jetës aktive.

  Një përmbledhje e përmbajtjes së sheqerit të ushqimeve të njohura mund të gjendet në artikull, sa sheqer ka në ushqimin tuaj?

  • ushqimi/dieta
  • Obeziteti / Humbja e peshës / Fitness

  Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  .


  Bon plan
  Publié le 06.05.2021

  Le village artisanal de Saly

  Situé au centre ville de la commune de Saly, le village artisanal a été fondé en 1981. Il comprend 120 magasins regroupés dans une cour…

  Lire la suite
  Recevez toute l’actualité

  Inscrivez-vous à la Newsletter de www.journaldusenegal.com et recevez gratuitement toute l’actualité

  Agenda
  • Il n'y a aucun évènements à venir.
  Voir tout l’agenda
  Retour en haut